Изборник Затворити

Салчићи – стари српски колач врхунског укуса

Иако је за мешење салчића, традиционалне  и једне од најстаријих српских посластица, потребно пуно знања, вештине, труда и љубави, српске домаћице, нарочито старије на селу, и дан данас их радо праве, посебно зими. Још увек у великом броју сеоских српских кућа салчићи су на божићној трпези незаобилазни слаткиш. Посебно су популарни у краљевачком крају јер је, како је забележено, и краљ Милан Обреновић посебно обожавао овај колач и баш њиме био почашћен 1882. године приликом посете Краљеву. Хроничари бележе да је од тада постао омиљен код краљевачких домаћица.

Иако је рецепт за салчиће добро познат, свака домаћица има понеку слатку тајну да стари српски колач, који се прочуо и у свету, умеси тако да буде што укуснији, расцветанији и сочнији.

Краљевчанка Љиљана Даниловић, искусна домаћица, дама „златних руку“, како многи кажу, у припремању колача, почев од торти па до оних ситних колачића, радо је за наш портал открила рецепт у припремању салчића, традиционалне српске посластице, који је наследила од њене мајке Ксеније Ракић.

Шта је потребно за салчиће?

„За салчиће је потребно зрело сало од већих товљених свиња тежине од 150 до 200 килограма, с тим што товљеници не би требало да буду ни превише млади а ни стари. Треба знати и да квалитет брашна има важну улогу. За једно мешење потребно је 300 до 350 грама сала, пола килограма брашна (може и више или мање, зависно од потребе), три до четири жуманцета, 200 милилитара хладне воде, две кашике сирћета, сок од два лимуна, три кашике шећера, прах шећер по укусу, две кесице ванике и џем од кајсија или другог воћа. Фини салчићи спремају се без квасца. Неко салчиће, уместо с лумуном, меси с белим вином, што је такође ствар укуса“, казује Љиљана.

Salčići, stari srpski kolač  vrhunskog ukusa - © Milanko Danilović / Agromedia - © Agromedia

Како се месе салчићи?

„Од брашна, једне кашике сала, жуманаца, шећера, воде, замеси се глатко тесто, које не сме бити ни сувише тврдо, ни сувише меко. По потреби додаје се брашно или течност. Добро умешано тесто треба развући оклагијом па премазати трећином сала. Неке домаћице премазују сало врелим ножем да би се салчићи боље расцветали. Затим треба преклопити тесто у облику књиге и оставити га да одмара на хладном месту од 15 до 20 минута. Све то треба поновити још два пута. Након што се тесто одмори, треба га развити оклагијом и исећи на правоугаонике или коцке. На сваки део ставља се по кашичице џема, затим се преклопи, мало притисну крајеви и ређају на подмазани плех.

Овако припремљене салчиће треба пећи на 200 степени 25 минута.

Salčići, stari srpski kolač  vrhunskog ukusa - © Milanko Danilović / Agromedia - © Agromedia

Испечене салчиће уваљајте у прах шећер замирисан ванилом. Салчићи се служе док су топли, мада су и хладни веома укусни“, закључује причу о свом рецепту Краљевчанка Љиљана.

На крају нам је рекла да напишемо да се уз салчиће служи бело вино.

Извор: Агромедиа

Слични чланци