Изборник Затворити

Професор математике решио проблем из доба антике: Беранац доказао да је могуће конструисати квадратуру круга

Омиљени професор математике многих генерација ђака у Гимназији „Панто Малишић“ у Беранама, а потом дугогодишњи просветни инспектор надзорник у Министарству просвете, Веселин Рмуш решио је математички проблем из античког доба. Рмуш је доказао да је могуће конструисати квадратуру круга, један од три чувена проблема који су постављени од 600. до 450. године п.н.е.! То је учинио у свом научном раду „Конструкције квадратуре круга, удвајања коцке и трисекције угла“. На Међународној конференцији у Токију добио је признање за најбољи рад који је представљен из области математике!

– У целости сам овај рад објавио у Војно-техничком гласнику на енглеском језику 2017. године, а током конференције у Токију први пут представио решење једног од три грчка проблема – квадратуру круга, и објаснио оригиналну методу за конструкцију квадрата исте површине као дати круг уз употребу само лењира и шестара – каже за „Новости“ професор Рмуш. – На решавању квадратуре круга, удвајања коцке и трисекције угла сам радио више година, а решења сва три проблема сам објавио у књизи „Решења три чувена грчка проблема“ 2016. године.

Професор каже да из Токија носи незаборавне импресије.

Памтићу моменат када су ми доктори наука из разних земаља честитали и рекли да је ово велики допринос за математику. Био сам срећан јер сам успео да докажем да је могуће конструисати квадратуру круга.

У свом доказу, пошао је корак напред, те осим површине квадрата и круга, објаснио да је могуће конструисати пирамиду и купу једнаке запремине, узимајући за пример Кеопсову пирамиду, наводи се у саопштењу за јавност са Конференције у Токију, коју је организовало Друштво истраживача Азије, поводом признања професору из Берана.

Међународна конференција примењене математике и физике која је одржана од 10. до 12. јануара на Универзитету Чуо у Токију окупила је 70 еминентних математичара и физичара из 21. државе света. Сви они су представили радове, а професор из Берана је објаснио примењивост његових формула у грађевини и архитектури.

Извор: Вечерње новости

Слични чланци