Изборник Затворити

У Пустој реци, из утробе брда израњају остаци 24 средњовековна насеља

Након двомесечног истраживања, археолози лесковачког Народног музеја направили су мапу локалитета на подручју општине Бојник. Евидентирано је 146 археолошких налазишта, од чега 66 новооткривених. Резултате пројекта представили су у монографији и филму.

У сваком од 39 села бојничке општине археологе је дочекала занимљива прича. На сваком кораку трагови насеља, цркава, утврђења из праисторије, римског, рановизантијског и периода средњег века. 

Фигурине пронађене у селу Мијајлици старе су 7.000 година. 

„Највише има неолитских локалитета и то из млађег неолита. У питању је винчанска култура, винчанска културна група. Ми смо из тог периода наишли на један потпуно нови локалитет. У питању је локалитет на имању Васића у селу Мијајлици“, објаснио је кустос, археолог Владимир Стевановић.

Оно што се вековима наслућивало, недавно је откривено.

Утврђење Мали камен из 6. века, један од врхова Радана на 1.000 метара надморске висине, лесковачким археолозима доноси нова сазнања.

„На територији општине Бојник налази се извориште, односно каптажа за аквадукт као и један део канала којим је вода спровођена до Царичиног града“, додала је Јулијана Пешић, кустос, археолог.

Област Пусте реке први пут се помиње у списима у 12. веку под називом Жупа реке.

Припадала је Стефану Немањи. На ораницама, поред пута, из утробе брда израњају остаци 24 средњовековна насеља.

„На основу керамичких налаза, бронзаног прстења, врхова копаља као и остатака самих сакралних објеката, може се говорити о густој насељености ових области пре свега планинских“, каже кустос, археолог Смиља Јовић.

Резултати двомесечног рада на терену преточени су у монографију и докумантарни филм.

„Наш циљ јесте презентација ових локалитета кроз ову књигу, али и заштита ових локалитета, пре свега оних најзначајнијих, као што је локалитет Кале у Горњем Бријању, који је доста девастиран, рекао је Владимир Стојановић, руководилац пројекта.

Тим археолога лесковачког Народног музеја, уз подршку Министарства културе, у наредних шест година истражиће читав Јабланички округ.

Од октобра их очекује много посла у лебанској општини.   

Извор и видео репортажа: РТС

Слични чланци