Изборник Затворити

Проф. Велимир Грујичић: Кључ за здрав ход и држање

Освајач “злата” за проналазаштво у Бриселу, као и награде “Михајло Пупин”и “Никола Тесла” у Београду. Награђиван и у Москви, Будимпешти, Кипру. У младости једно време радио у Швајцарској, одакле се с породицом вратио у Србију, да испуни своју мисију, каже данас проф. Велимир Грујичић.

“Новинари ме обично питају како сам дошао на идеју, а нико не упита колико је трајала та потрага за решењем у мојој глави, колико је непроспаваних ноћи прошло од идеје до решења, и колико је још времена требало од атестирања до прихватања производа на тржишту. Наш поблем данас није како да нађемо купца, потражња за нашим производима постоји у свим европским земљама. Имамо проблем да наш производ најкраћим путем стигне до купца”.  Ово каже проф. Велимир Гујичић, члан Српске академије иновационих наука САИН, добитник на десетине признања на међународним манифестацијама проналазаштва у области медицинске опеме и ортопедских помагала. Најпознатији његов производ, за сада једини у свету, је подешавајући ортопедски уложак. Намењен је одраслима и деци, који имају проблем спуштених стопала. За разлику од постојећих стабилних уложака на тржишту, који су у функцији анатомског наслона свода табана, уложак проф. Грујичића омогућава трајно подизање спуштеног стопала. Ово помоћу специјалног механизма у улошку, чијим се окретањем навртка- кључићем, једном седмично за део милиметра подиже свод стопала. На овај начин, код деце се рецимо обично за пар месеци, трајно отклања проблем равних табана.

Проф. Грујичић је неколико деценија посветио изучавању спуштених стопала и неправилног хода, са директним последицама на зглобове, кукове и кичмени стуб. Везано за ортопедију има палету патената, сертификовану од стране најрелевентанијих установа у земљи. Вишеструки је носилац признања у овој области на престижном светском такмичењу патената које се одржава у Бриселу. О свом животу и проналазаштву објавио је неколико књиге. На стандарно новинарско питање, како је настала идеја за подешавајућим улошком који физиолошки, трајно решава поблем равног стопала, открива да је у младости и сам имао равне табане.

Имао сам петнаест година, када сам на лекарском прегледу за војну школу у Пули, сазнао да имам равна стопала. У војсци сам касније, први пут носио улошке за стопала са алуминијумским умецима, који су били тврди и пуцали су при великом терету који сам носио на леђима. Тада нисам ни слутио да ће ми ортопедски уложак постати дугогодишња преокупација, нисам знао да ћу се бавити поналазаштвом, прича проф. Грујичић.  Пошто није примљен у војну школу, отишао је на алатничарски занат, касније на Вишу педагошку академију у Ријеци, након чега је завршио и Педагошко-технички факултет.

Дуго сам размишљао како да направим улошке које би могле да се подешавају и трајно да коригују спуштена стопала. Када сам направио узорак ишао сам у три најрелевантније установе у Београду, демонстрирао како се улошак поставља на почетну висину и подиже за четвт милиметра на сваких седам дана. У Институту за мајку и дете, на Унивезитету дечије клинике, и Заводу за ортопедску протетику дали су најбоље стучне оцене. Године 1994. нас неколико који смо излагали из Србије, упутили смо се на сајам “Брисел еурека 94”. Презентовао сам сву документацију коју сам припремио и превео у Београду. У наступу пред жиријем, помогао ми је др Миленко Манигодић који је мој говор и појашњења, преводио на француски. За подешавајуће улошке, из Брисела сам се те 1994. вратио са златном медаљом и специјалном наградом жирија.

Из Шола су ме звали, понудили ми да откупе патент, али су одустали од уговора, јер је Србија била под санкцијама. Срећом по мене. Јер су ми се тек тада рађале идеје, имао сам још неколико изума у глави везано за корекцију стопала. И касније, неколико пута заредом из Брисела се враћао са медаљама. Због чега је одлучио да отвори фиму и отпочне властиту производњу својих изума.

Деведесетих у Брисел носите и један уређај?

Када је кренула производња схватио сам да ми је потребан неки уређај који ће да прати, степен подизања стопала. Јер сам уложак не значи много, ако не можете пратити шта се дешава са табанима, ако не можете тачно измерити степен подизања свода стопала. За тај уређај сам 1998. године у Биселу добио златну медаљу. Потом сам изнајмио постор и запослио лекаре. Тако је настао јединствени дијагностички центар за корекцију стопала у овом делу света, где се након обављеног прегледа и тачно утврђеног одступања од физиолошког положаја свода,  улошцима са маханизмом подешавања природно подижу стопала.

Колико дуго се носе улошци?

Период ношења зависи од еластичности тих коштаних стуктура стопала. Деца могу да их нос са 3-4 године, док се стопало још формира. Ефекти су тада најбољи. Код одраслих је потребно више времена. Степен подизања свода стопала обично износи 2 милиметра, за два месеца ношења улошака. Али то је читава наука, кад су стопала крућа, период ношења уложака је знатно дужи. Када сам уочио тај поблем, направио сам уређај за разгибавање стопала.

Имате тим лекара који обавља прегледе?

Године 1999. основао сам у Беогаду, Ековел центар у коме раде лекари физијатри који обављају прегледе уз помоћ уређаја који бележи све податке о стопалу, утврђују да ли постоји одступање од физиолошког положаја свода. Дају упутства везано за подешавање уложака и прате стање. Прва контрола је након два месеца, када добијамо и прве резулате. Веме потребно за ношење улошака зависи од старосног доба, ригидности стопала. Дешава се да престанком ношења подешавајућег улошка, свод поново падне, тада се препоучује трајно ношење подешавајућег улошка. Али од свих (стабилних) уложака које постоје на домаћем и западном тржишту, најтраженији су наши ( једини подешавајући) улошци, јер су мешки и пријатнији за ношење. Олакшање се осети од правог дана ношења улошка.

Улошци Ековел центра, елиминишу поблем такoзваних Х ногу код деце?

Да. Постепеним подизањем сводова стопала деце, до оптималне висине, у складу са узрастом детета, отклања се проблем такoзваних Х ногу. О томе треба водити рачуна. Јер ако се проблем x ногу, не елиминише на време, статичким деловањем доводи до оштетећа зглобова касније, затим колена, кукова и кичме. Узрок је великих тегоба у каснијем животном добу, пре свега деформитета скелета, болова у лумбалном делу кичме, дегенеративних промена на хрскавици. Па је у каснијем животном добу, неминовна операција кукова. Такође код стопала која су различито позиционирана, где једно има физиолошки положај а друго је рецимо спуштено, подешавајућим улошцима стопало се подиже до оптималне висине, чиме се успоставља равнотежа деловања на кичму и статика целог тела. У каснијем животном добу, такви поблеми се решавају само оперативно. Најбоље је уколико је могуће, да се детету већ у предшколском или раном школском узрасту, отклони проблем равних стопала.

Спремни смо за нове уговоре и дистрибутере

Имамо више од двадесет центара у Србији, као и центре у Аустрији, Швајцарској, Италији, Енглеској, Украјини и Хонг Конгу.

Сви поседују комплетну палету наших производа, сви су завшили обуку код нас, и пужају услуге по јединственим дијагностичким стандарима.

Неки од наших данашњих пословних парнера, први пут су се упознали са нашим производима пошто су и сами имали проблем равних стопала.

Због интересовања наших грађана за нашим производима, које постоји и ван Србије, спремни смо да ширимо круг својих сарадника и партнера.

Заинтересованим појединцима, ординацијама, апотекама наша врата су отворена. Спремни смо за нове уговоре о заступништву, у свим земљама, па и тамо где већ имамо своја представништва. Заинтересовани за сарадњу се могу обратити нашим заступницима или директно нама у Београду.

Извор: Српска Дијаспора

Слични чланци