Изборник Затворити

Одржан други Сабор српске омладине Европе – „Бројаница“ у Италији

У суботу 1. јуна 2019. године, Унија за спорт и културу “Видовдан“ Трентино-Доломити организовала је манифестацију II сабор српске омладине Европе „Бројаница“ у месту „Calliano“.

У дивном амбијенту парка Европа учешће су узела гостујућа друштва из Немачке: КУД „Коло“-Минхен, КУД „Свети Сава“-Аугсбург, КУД “Дрина“- Аугсбург, КУД “Св.Николај Српски“ – Улм; Aустриje: KУД “Братство“ – Инсбрук, КУД “Вук Караџић“ – Шварц, КУД „Наш свет“ – Ројт; и Италије: КУД“ Јелек“- Арзињано, ССКУД“Видовдан“- Монтекијо Мађоре, КУД“ Видовдан“ – Пустертал-Брунико. На велико задовољство организатора учешће је узело удружење заједнице Пољака из Трента са својим фолклорним ансамблом “Јавор“ који су за ову прилику спремили три кореографије и тиме обогатили овај скуп младих српске дијаспоре. То је уједно и доказ о доброј интеграцији и сарадњи у мултиетничкој средини међу удружењима на северу Италије.

У преподневним часовима био је организован излет на језеро Гарда, једно од најлепших језера у Италији.

Испред српске парохије Светог Луке из Вићенце говорио је отац Далибор Ђукић и дао је свој благослов. Затим је након срдачне добродошлице председник Уније за спорт и културу „Видован“, Ђорђе Милановић, најавио почасне госте из Београда.

,,Драго нам је што смо ове године имали званичну посету представника Министарства спољних послова, Владимира Котуровића, који је овом приликом могао да се упозна какo са радом тако и са међусобном сарадњом удружења у дијаспори“, истакао је Милановић. Манифестацији је присуствовао и професор Михајло Рабреновић, директор пословног савета удружења „У име живих“ из Београда.

Програм се завршио доделом захвалница учесницима и почасним гостима „Бројанице“, а учесницима из Италије на Европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону у Београду, КУД-у “Јелек“ из Арзињана, најнаграђиванијем фолклорном ансамблу, сви су пожелели много успеха.

Ова “мисија“ чувара традиционалних вредности, светосавске традиције, матерњег језика и фолклорне баштине завршила се преподневним излетом на језеру Лавароне и заједничким ручком где се дружење наставило. Након ручка млади су повели коло коме су се придружили и старији, био је то опроштај до новог дружења.

Извор: Министарство Спољних Послова Републике Србије