Изборник Затворити

Тим студената факултета из Новог Сада најбољи на свету!

Тим студената новосадског Факултета техничких наука „ПМГ роботицс“ освојио је прво место на овогодишњем такмичењу „ЕУРОБОТ 2019“ у Француској и тиме Србију учинио најбољом у овој области међу екипама из целог света.

Тим „ПМГ роботицс“, који чине студенти четврте године Мехатронике Желимир Тришић, Слађан Плавшић, Милан Беадар, Петар Кнежевић, Андреј Јусуповић, Данило Лазић, Ђорђе Достанић и Бранко Јекић, након пет такмичарских рунди пласирао се у разигравање (плеј-оф) са још седам тимова а у финалном мечу наш тим победио је руски тим „Рисет“ са Сколтеч космичког центра, Института за науку и технологију из Москве и освојио „ЕУРОБОТ 2019“.

Из тима професора са Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент који су припремали студенте истичу да је ово 19. пут да студенти ФТН-а представљају Србију на „ЕУРОБОТ-у“ и да су сваке године имали запажен успех, заузимајући више пута друго, треће и четврто место.

„Ове године су Србију учинили прваком у овој области у веома јакој конкуренцији земаља света, и када је у питању знање, и када је у питању опрема од које су сачињени роботи“ – објашњава један од ментора нашег тима доц. др Јовица Тасевски.

Његов колега проф. др Бранислав Боровац истиче да су студенти више од пола године интензивно радили на роботима и својим успесима су, поред знања, показали и своју истрајност и посвећеност решавању задатка.

„Свако може једанпут да направи успех али када он долази у континуитету, то је доказ да је добар и квалитетан рад иза њих, што нас веома радује“ – нагласио је проф. др Боровац.

Директор Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент проф. др Бојан Лалић није крио задовољство поводом успеха српских студената који су, према његовим речима, понос Школе роботике, Департмана и Факултета техничких наука.

-Када постоји област у коју се улажу милијарде и која је парадигма савременог приступа науци и дигиталној трансформацији индустрије – а то је роботика, и када се попнете на највише место на такмичењу са себи сличнима, а ипак са не тако добром идејом и реализацијом као што је ваша, онда речи само спутавају сјај одличја. Победа интелигенције, снаге, воље, снова, знања и љубави према технологијама које ће донети боље сутра јесте победа која отвара нове хоризонте за такмичења у будућности. Али ће та такмичења бити у реалном свету, а награда ће бити посао који волите и који вам омогућава да сви они које волите лепо живе са вама. Поносни родитељи знају колико је то важно и колико им ови тренуци значе – поручио је студентима проф. др Бојан Лалић.

Подсетимо, такмичење „ЕУРОБОТ 2019“ је одржано у граду Ла Рош сир Јон од 30. маја до 1. јуна и окупило је 33 тима из 16 земаља Европе, Африке, Азије и Северне Америке. Србију је представљало три тима која су победила на Националном такмичењу: „ПМГ роботицс“, „Мемристор“ и „Проботеч“ са Факултета техничких наука.

Тема овогодишњег такмичења била је „Атом фектори“, у част Дмитрију Мендељејеву, великом хемичару, који је пре 150 година револуционарно променио наша схватања материје и направио класификацију хемијских елемената. Роботи су имали задатак да на терену изведу акције које симболично представљају експеримент, врше класификацију и мерење атома и многе друге ствари потпуно аутономно.

Студенти ФТН-а са „Пандом“ други у Румунији

Студенти ФТН-а са Катедре за електронику, Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације учествовали су на међународном такмичењу “Хард&Софт 2019“ у Сућави (Румунија) од 18 до 26. маја.

Задатак овогодишњег такмичења био је да се направи аутономни робот или уређај који ће помоћи старијим особама или деци са посебним потребама. У конкуренцији од 15 екипа, тим ФТН-а освојио је друго место са пројектим решењем “Панда“. Чланови екипе били су студенти Јана Перић, Андреа Романић, Стефан Тамбур и Александар Хашовић предвођени сарадником у настави Миланом Божићем (вођа екипе) и асистентом Марком Васиљевићем Тоскићем (ментор екипе) са усмерења Примењена електроника.

Извор: БЛИЦ

Слични чланци