Изборник Затворити

ДРЕВНА ФИГУРИНА СА ЦРВЕНИМ ЧИЗМИЦАМА: Још једно сензационално археолошко откриће на локалитету Витковачко поље у Жупи

Праисторијска фигурина висока шест центиметара нађена је на археолошком локалитету Витковачко поље код Александровца, а прве процене стручњака указују на то да је настала око 4.800 година пре нове ере.

Археолози кажу да такав артефакт до сада није био познат, јер је фигурина обојена у зелено и црвено, а има и стилизоване чизмице – у црвеној боји!

Подсетимо, на овом локалитету је у августу 2019. забележено сензационално откриће једног од најмонументалнијих примерака винчанске фигуралне пластике – фигурине под именом „Вита“, из периода између 5.500 и 4.750 године пре нове ере. Заслуге за то припадају археологу Сањи Црнобрњи Красић, а Витковачко поље је поново добило на значају, па је Министарство културе и информисања финансијски помогло прва системска истраживања.

– Пронашли смо још петнаестак фрагмената неких других, великих фигурина, а ова најновија, коју зовемо и „шарена“ је, нажалост, затечена без главе. Иначе, пре две године је праћен само канал који је још централни део наших сонди и сада је дошло време да сазнамо шири контекст, јер је било много индиција да је у питању читава неолитска кућа, а ископавања су показала да се, највероватније, ради о комплексу неолитских пећи и огњишта, што је прилично загонетна ситуација – објашњава руководилац истраживања др Адам Црнобрња.

Удруженим археолозима народних музеја у Београду и у Крушевцу, те из Завичајног музеја Жупе у Александровцу, међутим, подземне воде из канализационих колектора непрестано пуне сонде. Ипак, дошли су до великог слоја заравњавања из праисторијског периода, који је покривен жутом глиновитом земљом.

– Тренутно чистимо поднице пећи која је делимично пресечена ископом канала из 2019, али се већ виде остаци са јаком супструкцијом од керамичког материјала, па ћемо после реконструкције моћи да лоцирамо њену првобитну позицију и дефинишемо намену – истиче археолог – музејски саветник Аца Ђорђевић из Народног музеја у Београду.

У доњем делу ископа, где се налазила друга пећ, стручњаци очекују и делове друге скулптуре, али је – због временских (не)прилика – неизвасно када ће моћи да се похвале новим сензацијама. Јер, археолози немају тенду која би их заштитила од падавина, па посао за ову годину морају да заврше најкасније до 10. новембра. У међувремену, упозоравају да је Витковачко поље, због непрестане градње у првом „комшилуку“, већ подоста изгубило од презентационог потенцијала.

„Lаdy of Аleksandrovac“ па „Вита“

На 47 хектара заштићене површине локалитета Витковачко поље, око три километра од Александровца, шездесетих година прошлог века су пронађене светски значајне статуе Lady of Aleksandrovac, „Мадам де Витково“ и „Венус де Жупа“. Откриће „Вите“, 2019. – која је с 54 центиметра највиша статуа овог типа косовске варијанте винчансе културе – покренуло је нова истраживања и геофизичким снимањем терена је откривено на десетине праисторијских кућа.

Археолог крушевачког музеја Марин Бугар каже да и нова открића указују на изузетан значај овог налазишта, те представљају увод у права, системска истраживања.

Извор: Новости

Слични чланци