Изборник Затворити

Студенти из целе Европе уче како се градила Гостуша, аутентично српско село пример градитељског мајсторства

На обронцима Старе планине, на 700 метара надморске висине налази се Гостуша или Камено село.

Ово село у Пиротском округу већ деценијама, због своје специфичне архитектуре и лепоте и начина градње које одолева зубу времена, привлачи како туристе широм света, тако и стручњаке.

Разлог због кога је Гостуша посебно привлачно место за стручњаке широм Европе лежи у специфичном начину по коме су изграђене све куће у селу.

Оно што је до сада утврђено јесте да су куће зидане без малтера или било ког другог везивног материјала, тачније техником под називом сувозидица. То значи да уместо ћерамиде и црепа, као основни материјал за покривање служе камене плоче, па су све зграде практично од темеља до крова, од камена. За извођење оваквих радова потребни су велико мајсторство, искуство и труд.

У Гостуши ова техника градње користила се вековима уназад, а куће иако изгледају старе и трошне, не подлежу зубу времена. И управо је то оно што их чини тако јединственим, ретким и нечим што једноставно мора да се види и доживи.

Ранијих година је у оквиру организацији Фондације “Архитекта Александар Радовић”, и Пиротског културног лета у Гостуши одржан јединствени студентски камп на коме је велики број студената из земље, али и других земаља широм Европе, проучавао древну старопланинску архитектуру на примеру села Гостуша, познатог и као Камено село.

Извор: Opanak.rs

Слични чланци