Изборник Затворити

Кошаркаш Барселоне Никола Миротић најавио градњу кошаркашке арене у Пироту

Кошаркаш Барселоне Никола Миротић улагањем у рурални туризам жели да допринесе развоју града Пирота.

Најавио је и изградњу кошаркашке арене, стазе за скијање и хотелског комплекса, приликом посете недавно одржаној манифестацији „Ткачка колонија“, на Старој планини.

Миротић је, заједно са супругом Нином, посетио традиционалну манифестацију ткања како би подржао активности на очувању традиционалних техника и вештина израде рукотворина, али и економско оснаживање жена у руралним крајевима.

Како је саопштено из НАЛЕД-а, некадашњи кошаркаш Чикаго Булса својој супрузи купио је елегантну тканицу, а себи лопту од пустоване вуне, као симбол успеха које Србија ниже у спорту.

Кошаркаш у пиротском крају улаже у развој сточарства и туризма, а реч је о крају из којег Нина потиче и где сваке године проводе део летње паузе.

У њиховом хотелу „СтарА“ организована је прва ткачка колонија, а поред тога кошаркаш је изградио фарму оваца „Ева“ која ће снабдевати месом и сиром нови хотел који ће бити инспирисан шарама пиротског ћилима.

Такође, у оквиру комплекса постојаће арена за кошарку, стаза за скијање и додатни садржаји за смештај у виду посебних кућица на дрвету, чији се завршетак радова планира за следећу годину.

План Миротића је да поново оживе пиротски крај, а један од кључних корака је и изградња школе у месту Височка Ржана.

Шесту ткачку колонију у Дојкинцима организовало је удружење произвођача рукотворина Етно мрежа, уз подршку НАЛЕД-а, Града Пирота, Министарства пољопривреде и амбасаде САД.

Окупила је више од 15 жена из целе Србије са циљем популаризације ткања и усавршавања традиционалне вештине израде ћилима.

„Традиционалне рукотворине из свих делова Србије нас чине поносним пред светом и потребно је да их на најбољи начин представимо, а један од важних корака је да их наше институције и привреда чешће користе као дипломатске и пословне поклоне“, истиче председница Етно мреже и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Шеста ткачка колонија одржана је у Спортско рекреативном центру Дојкинци и Техничкој школи у Пироту.

Овогодишњу манифестацију посетили су и високе званице попут амбасадора Канаде и Белгије Џајлса Нормана и Куна Дама, амбасадорке Португала Марије Вирџиније Пине, Филомине Обрајен из Међународног клуба посетилаца Београда и Кристине Цетл, чланице председништва Међународног клуба жена.

Извор: B92.net

Слични чланци