Изборник Затворити

Истраживања код Ћуприје: Испод Супске остаци неолитског насеља

Пола века након последњих археолошких истраживања локалитета Стублине у атару села Супска, код Ћуприје, обављено је геомагнетно снимање овог налазишта како би се, коначно, могао планирати наставак ископавања. Још су Милутин и Драга Гарашанин утврдили да се ради о остацима неолитског насеља из периода винчанске културе – око 4.000 година пре нове ере, а геомагнетна истраживања треба да открију структуру објеката испод земље и површину локалитета.

За само три дана, екипа геофизичара из Берлина обавила је магнетно снимање на десетак хектара. Резултати ће бити познати за месец дана. Двојица Немаца радила су мапирање специјалном машином која на дубинама од два до три метра може да утврди обрисе грађевина, а та магнентна метода сматра се посебно поузданом за локалитете из доба праисторије. На терену је био и тим Археолошког института који овај пројекат спроводи у партнерству са ћупријским музејом Horreum Margi Равно.

Ова зона је генерално веома богата неолитским налазиштима, па поред Стублина, на уједначеној раздаљини од десетак километара, имамо још два налазишта из тог периода, Мотел Слатину и налазиште Дреновац, код Параћина – наводи Ђурђа Обрадовић, руководилац пројекта из Археолошког института.

Једно од најзначајнијих налазишта на горњем току Велике Мораве

По речима директора ћупријског музеја Новака Новаковића, налазиште Стублине је једно од најзначајнијих на горњем току Велике Мораве, јужно од Багрданског кланца. Поред Винче, Супска је једини локалитет на ком је заступљена комплетна стратиграфија винчанске културне групе, због чега је често на мети дивљих археолога који својим неовлашћеним прекопавањем уништавају културно наслеђе.

– У циљу даљих археолошких истраживања, мапирања самог локалитета и, посебно, његове заштите и подизања свести о значају културног наслеђа, ми смо у партнерству са београдским Археолошким институтом обезбедили средства од Министарства културе за геофизичка снимања у Супској. Из општинског буџета за ту намену обезбеђено је још 200.000 динара – истиче Новаковић.

Грнчарија на сваком кораку

Резултати овог снимања, који ће бити познати већ почетком децембра, могу само да потврде присуство и структуру остатака објеката испод земље јер, како кажу, довољно је само да се двадесетак центиметара „загребе“ њива на овом подручју и да се нађе неки комад неолитске грнчарије. А надаље, потребно је обезбедити средства за археолошка ископавања.

Већ пронађен значајан број предмета

Велики број предмета од керамике из каснонеолитског периода, почев од посуђа, амфора, здела и тањира, преко разних алатки и оружја од камена и кости, до урне са пепелом, већ је пронађен на овом пребогатом налазишту. Посебно су занимљиве фигуре жена, а сви ови артефакти прошлости чувају се у Параћинском Музеју Horreum Margi као део сталне поставке.

Извор: Вечерње Новости

Слични чланци