Изборник Затворити

Српски студенти тријумфовали на дебатном турниру у Оксфорду

Велика је част победити у финалу светски важног дебатног турнира, али изнад свега смо поносни на титулу првог тима, који је Енглезе, Американце и Аустралијанце потукао у дебати на њиховом матерњем језику.

Овако, готово углас, за „Новости“ говоре Милош Марјановић (26) и Јанко Ђорђевић (24) о свом тријумфу на турниру у аргументованој расправи, одржаном пре два дана на Оксфорду.

Историјски успех

Ова два млада студента постигла су историјски успех на престижном такмичењу у дебати, које се дуже од пола века одржава у Оксфорду. Милош, апсолвент Правног факултета у Београду, и његов колега Јанко, студент друге године, победили су у финалу дебатног турнира, у отвореној категорији, и постали први тим ван енглеског језичког подручја ком је то пошло за руком. У аргументованој, креативној и надахнутој расправи такмичили су се са 130 тимова из целог света. И све их надмашили у познавању актуелних друштвених тема, историје, али и у општој култури, информисаности и елоквентности.

– Од осам рунди у два дана, првих пет биле су прелиминарне, које су регрутовале 16 најбољих тимова за четвртфинале, а три елиминационе, које су водиле до победника финала – прича, за наш лист, Милош, који је са Јанком и даље у Енглеској, где се припремају за турнир у Кембриџу следећег викенда. – На сваком турниру такмичила су се по два тима која заговарају став „за“ и по два која бране аргументе „опозиције“, док су се теме дебате добијале на лицу места. Дебатовало се у две категорије, од којих је прва за земље којима енглески није матерњи и друга, отворена, где су сви заједно.

Прави је подвиг зато био за такмичаре ван енглеског говорног подручја да победе у другој категорији. То се никада досад није догодило.

– Теме се не добијају унапред, а имамо 15 минута времена да ускладимо причу са партнером у дебати пре него што почне вербални окршај – наставља Милош. – Велики изазов овог такмичења је то што никада не знамо унапред који став аргументима морамо да бранимо, „за“ или „против“. Заправо, највећи бенефит дебате и јесте спремност да се преиспитају сопствени ставови, саслуша друга страна и прихвати то да оба становишта у себи носе добро. Лакше се долази до решења кад сте мање искључиви.

Општа култура од великог значаја

Према речима наших саговорника, за дебату је општа култура изузетно важна, јер је током расправе забрањено коришћење интернета и било каквих припрема, па сва аргументација и способност да се судије убеде у став иде „из главе“.

– Прва тема у којој смо победили била је посвећена томе да ли треба забранити политичке рекламе на друштвеним мрежама – говори Милош. – У следећој смо пак апсолутно доминирали, јер је са нашег комшијског простора. Наиме, тема је била: Да ли је за Северну Македоноју боље да се приклони Русији, с обзиром на то да јој Макрон блокира пут ка Европској унији? Осим тога, једна од најтежих тема била је о „Фејсбуковој“ криптовалути. У суштини, то је комплексна економска тема, о којој данас расправљају светски академици економских наука.

Успели су да победе захваљујући одличном знању из економије. Најинтересантнија тема, која је изазвала највећу расправу, како кажу, била је дебата: Да ли је боље бити верник или атеиста? Задатак који им је обезбедио победу у финалу била је дебата о паду Берлинског зида.

– Заговарали смо став да је боље што су се ујединиле две Немачке након пада Берлинског зида – објашњава Милош. – Тај став је бранила и екипа Универзитета у Торонту, док су контрастав бранили тимови Харварда и ЛСИ Лондонске школе економије.

Такмичење у Оксфорду отворило је сезону дебата, а завршиће се 27. децембра, Светским првенством у Тајланду, где ће Милош и Јанко представљати Универзитет у Београду.

Надмене Сиднејке

Посебно нам је било драго што смо потукли студенткиње из Сиднеја, које су биле врло надобудне и уопште нас нису сматрале конкуренцијом – прича Милош Максимовић, који је у Оксфорду проглашен за најбољег говорника турнира. – Уображени су били и Американци, а највише смо се дружили са екипама из Словеније и Хрватске, мада су нам врло драге и колеге из Лондонске школе економије. Такмичили смо се и против тимова са Универзитета Харвард, ЛСЕ из Енглеске, Харт Хаус из Канаде…

На такмичењима мање девојака

Милош и Јанко су и претходних година учествовали у многобројним дебатама са другим партнерима, али од када су открили да су одличан тим и да се савршено допуњују, наступају заједно. Вештину дебатовања увежбавали су на београдском Правном факултету, који има угледни дебатни клуб више од две деценије. Кажу да је на дебатним такмичењима годинама мање девојака него младића.

Извор: Вечерње Новости