Изборник Затворити

Изложба посвећена усташком геноциду путује Америком

У „Рејбрн фоајеу”, главном ходнику зграде Доњег дома америчког Конгреса, где су честе изложбе и пријеми и где новинари праве интервјуе са члановима законодавног дома САД, претходна три дана налазила се српска поставка – „Анатомија заборава”. Реч је о изложби посвећеној систему логора смрти Јасеновац и страдању Срба, Јевреја и Рома у Независној држави Хрватској, коју је припремила Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, а отворена је после јавног предавања на тему „Јасеновац: неизговорени геноциди и Холокауст 1941–1945”. У згради у којој се налазе канцеларије чланова Конгреса и комитети (па и Комитет за обавештајне службе, у коме је вођено прво саслушање и седница у вези са захтевом за импичмент Доналда Трампа), после предавања о усташком геноциду, посетиоци су могли да виде потресне, а увелико већ заборављене детаље о страдању народа на простору НДХ током Другог светског рата.

Обрад Кесић, шеф Представништва РС за сарадњу, трговину и инвестиције у Вашингтону, не крије задовољство ефектима, поготово јер су они производ готово искључиво активности на друштвеним мрежама. Са разних страна Америке, наиме, стижу позиви да се изложба прикаже и код њих, али и за предавања. „Већ су нас контактирали из Чикага, Лос Анђелеса и Бостона. Покушавамо да са осталим организаторима (Српски народни савез из Питсбурга, Фондација сећања на Јасеновац и Холокауст из Лондона и Народна и универзитетска библиотека РС из Бањалуке) направимо план како да стигнемо у што више америчких градова. Предавање је одјекнуло и имао сам разговоре са пријатељима из Конгреса, који би волели да се, по завршетку пута изложбе кроз Америку, цела прича затвори управо у Конгресу”, истиче Кесић у изјави за „Политику”.

За предавања и изложбу интересују се, каже, и институције и појединци. Позив је добио, рецимо, од јеврејских заједница из Њујорка и Лос Анђелеса, затим од српских заједница широм САД, као и од институција које се баве Холокаустом и страдањем не само јеврејског, него и других народа, основаних ради чувања сећања на све жртве. Додаје да га посебно охрабрује то што је на јавном предавању о Јасеновцу био и бивши конгресмен Боб Мекјуан. Реч је о републиканцу, председнику једне од најутицајнијих конзервативних институција у САД, који је често с председником Трампом и који је обећао, каже Кесић, да ће материјал са овог догађаја да однесе у Белу кућу.

„Доста сам срећан и охрабрен што постоји толико интересовање да се та изложба види и шире у САД, али ово је тек један корак, а мислим да је врло важно да се ова прича настави. Треба још много да се ради. У том смислу, добили смо подршку и Србије. Амбасадор Ђерђ Матковић ми је рекао да постоји воља и жеља да и они уложе напор и подршку да се изложба види што шире по САД и да се глас о страдању Срба, Јевреја и Рома што више чује”, каже шеф Канцеларије Републике Српске у Вашингтону.

Указује да је ово први пут у последње две деценије да се у Конгресу чула прича о страдању Срба, која је у великој мери заборављена. „Генерације после Другог светског рата знале су и одржавале су сећање на страдања у НДХ. И током ’хладног’ рата у Конгресу се често причало о томе, не само о Јасеновцу, него уопште о страдање српског народа у том рату, чак су доношене и разне резолуције. Али у последње две деценије све што се десило током распада бивше Југославије утицало је да се то на неки начин заборави, а друге теме, које су јако лоше за перцепцију Срба, доминирале су у америчком Конгресу. И ово сада је први корак да се чује и о страдању Срба и да се то уважава од стране не само Конгреса него и шире јавности у САД”, објашњава Кесић.

Због тога је важно, како наглашава, укључити и јеврејске организације. „Мислимо да је то начин како да разбијемо лед према америчким медијима, зато што су они много боље позиционирани него што је наша заједница. Тако бисмо, поготово на локалном нивоу, могли да остваримо контакте који би отворили медијски простор и за изложбу и за предавања”, наводи Кесић и напомиње да ће се после Источне обале и Средње Америке, изложба „Анатомија заборава” сигурно наћи и на Западној обали.

После Флориде, поставка и у Лондону

Изложба „Јасеновац – право на незаборав” биће отворена на Међународни дан сећања на жртве Холокауста, 27. јануара следеће године, на Флориди, уз подршку Министарства спољних послова Србије. Реч је о изложби која је први пут приказана у јануару прошле године у Уједињеним нацијама, а овом приликом биће промовисана и трилогија светског експерта за Холокауст проф. др Гидеона Грајфа: „Јасеновац – Аушвиц Балкана”, „Усташко коначно решење пре нацистичког” и „Алојзије Степинац усташки викар – покрсти се или умри”. Како сазнајемо, ова изложба биће приређена и у Лондону у првом кварталу 2020. године.

Извор: Политика

Слични чланци