Изборник Затворити

Поново направљена круна краља Милутина

Реплика круне краља Милутина, коју је у оквиру пројекта Историјског музеја Србије направио филиграниста из Краљева Горан Ристовић Покимица, тешка је готово 1,6 килограма, има 24 рубина, 18 сафира, 23 аметиста, 4 лапис лазулија и чак 407 бисера и рађена је у 13 техника.

Историјски музеј Србије на челу са директорком др Душицом Бојић покренуо је пројекат израде реплика круна, одежди и обуће из преднемањићког, немањићког и понемањићког периода. У оквиру тог пројекта, филиграниста Горан Ристовић Покимица из Краљева направио је реплику круне краља Милутина на основу изгледа круне на фресци тог српског владара у Краљевој цркви (Цркви Светих Јоакима и Ане) у Манастиру Студеници.

Изради реплике круне краља Милутина претходиле су двогодишње консултације аутора са тимом стручњака који су предводили историчарка проф. др Смиља Душанић и историчар уметности проф. др Драган Војводић. Током тих консултација одлучено је да се реплика круне краља Милутина уради на основу изгледа круне на фресци из Студенице.

Стручни тим је препустио филигранисти Ристовићу да на основу усаглашених смерница изведе свој ауторски рад, па се може рећи да је Горан Ристовић аутор реплике круне краља Милутина, уз теоретско вођење професора.

Аутор Горан Ристовић рекао је да се о сваком детаљу темељно размишљало – о доступној златарској техници рада, доступности драгог камења, начину његове обраде који се примењивао у 14. веку.

Израда круне трајала је четири месеца. Аутор је користио чак 13 техника приликом израде: ваљање, исецање, ковање, тордирање, гранулацију, ручнугравуру, филигран, нитовање, лотовање, полирање, позлату, обрада камена и фасовање. У питању је искључиво ручни рад.

Реплика круне краља Милутина је тешка 1.571,74 грама, има 24 рубина, 18 сафира, 23 аметиста, 4 лапис лазулија и чак 407 слатководна бисера.

Разлика између оригиналне и реплике круне је у металу који је коришћен за њену израду. Док је оригинална круна скоро сигурно била направљена од злата, реплика је направљена од позлаћеног сребра.

Поред реплике круне краља Милутина, у оквиру пројекта Историјског музеја Србије до сада су израђене још три реплике круне. У питању су реплика круне краљице Јелене Анжујске, коју су направили Марсел и Симон Чивљак, реплика круне царице Јелене, коју је направила Јасминка Бркановић, и реплика круне цара Душана, коју је направио Горан Ристовић.

Извор: Спутник Портал

Слични чланци