Изборник Затворити

У Њујорку откривен споменик жртвама хрватских усташа у логору смрти Јадовно

У Меморијалном парку холокауста у Бруклину у Њујорку, 19. маја, откривенo је спомен обележје страдалима у комплексу логора смрти хрватских усташа Јадовно – Госпић – Паг.

Споменик је постављен као плод сарадње Истраживачког института Јасеновац из Њујорка и УГ Јадовно 1941. из Бање Луке.

Идеја да се на северноамеричком континенту постави обележје за страдале, родила се још 2013. године, када су представници УГ Јадовно 1941. из Бање Луке боравили у Њујорку, где је том приликом отворена изложба „Моје Јадовно“.

„Имали смо великих проблема, јер је амбасада Хрватске чинила све да то спријечи. Због тих притисака, одустали смо од навођења тачног броја жртава. Формулација „више хиљада“ је свакако истина, али од тога свакако је битније да смо након шест година ипак успјели да добијемо све дозволе и споменик је данас пред нама.

Овом приликом износим приједлог да сљедећи спомен-камен у овом парку, понесе име логора Земун, односно Старог сајмишта“, рекао је на отварању Бари Литучи, директор Истраживачког института Јасеновац.

Постављању споменика присуствовао је и један од иницијатора, Дени Новак, чије су мајка и тетка убијене на острву Пагу, вицеконзул Србије Драган Ковачевић, те Срби и Јевреји који живе у Њујорку и САД.

„Овај споменик је још једна спона између српског и јеврејског народа, који је Независна Држава Хрватска прогласила нижом расом. Нама који на очувању сјећања на логор смрти Јадовно радимо на терену, у данашњој Хрватској, овај догађај је од посебног значаја. На острву Паг, обновили смо меморијалну плочу уништену у рату 1991-1995. Она је након тога још два пута уништавана, а да нико није ухапшен. Надамо се да ће у земљи слободних и дому храбрих, овај споменик бити сигуран, те ће овај примјер из Њујорка слиједити и српске државне

Систем усташких логора смрти Јадовно – Госпић – Паг функционисао је од априла до августа 1941. године, када су га због масовног оружаног устанка Срба, расформирале војне трупе фашистичке Италије. Према истраживањима историчара др Ђуре Затезала, у овом логору смрти страдало је преко 40.000 људи, а око 2.000 преживјелих постали су први затвореници Јасеновца.

Извор/Светлопис: СПОНА | jadovno.com

Слични чланци