Изборник Затворити

Настава на српском језику и у Великој Британији

Настава на српском језику, за децу српске дијаспоре, биће организована и у Великој Британији од школске 2019/2020-те године.

Административне процедуре се приводе крају, а већ је изабран и наставник који путује у ту острвску земљу.

Др Славица Јашић из Сектора за предшколско и основно образовање Министарства просвете каже да се већ годину дана ради на организовању наставе српског језика у Великој Британији.

„Ово је велика ствар за нашу земљу, с обзиром на то да се после двадесет година поново организује настава на српском језику у Великој Британији. Тако бисмо у наредној школској години (2019/2020) имали основно образовање и васпитања на српском језику у једанаест земља“, каже Јашић за Танјуг.

Велику помоћ Министарство просвете има од Министарства спољних послова, кабинета премијерке Владе Србије, као и српска амбасада у Великој Британији.

Циљ је развијање свести о сопственом националном и културном идентитету

Циљ основног образовања и васпитања у иностранству је развијање свести о сопственом националном и културном идентитету учењем српског језика и упознавањем са највреднијим делима српске културне баштине, као и подстицање одржавања трајних веза с отаџбином.

Наставу у једанаест земаља оствариће 53 наставника који се ангажују на годину дана са могућношћу продужења највише до четири године.

Допунска настава на српском језику организује се у Немачкој, Швајцарској, Италији, Француској, Грчкој, Норвешкој, Данској, Белгији, Јужноафричкој Републици, Финској. Аустрија, где је бројна српска дијаспора.

Учење српског језика организује се на захтев родитеља

Јашић појашњава да се учење српског језика организује на захтев родитеља који треба да се пријаве амбасади да желе да се за њихову децу организује допунска настава.

Конкурс за наставнике, који ће предавати српски језик у иностранству, расписује се по правилу сваке године почетком априла за нове наставнике, односно нове државе.

Право да се пријаве на конкурс имају наставници српског језика, наставници разредне наставе, али и страног језика који већ предају у школама у Србији. Настравници морају да знају један са листе међународних језика на нивоу Б1.

Министарство просвете, ове године, организовало је тродневно стручно усавршавање за 53 наставника који ће од 1. септембра предавати српски језик у иностранству.

Предавачи су им били професори са Филолошког факултета, Завода за унапређивање образовања и васпитања који раде програм образовања у иностранству, као и представници министарства.

Искуства са њима поделили су и наставници који су се ове године вратили у Србију после четири године рада са српском децом у иностранству.

„Допунска настава на српском у иностранству је специфична јер се мора прилагодити деци различитих узраста. Групе се по правилу обликују према узрасту, млади (први, други, трећи разред), средњи (четврти, пети, шести) и старији (седми и осми), али имамо ситуације да групе обухватају ученике од првог до осмог разреда. тада је потребно да наставник изабере прави метод рада који на крају може дати добар резултат“, закључила је Јашић.

Извор: Вечерње Новости / svetidimitrije.no

Слични чланци