Изборник Затворити

Изум српских средњошколаца: људи са инвалидитетом погледом ће управљати стварима

Идеју која звучи као сценарио научно-фантастичног филма спровели су у дело средњошколци из Новог Сада, који су се квалификовали за финално светско такмичење за ВР апликације које ће се у новембру одржати у Кини.

На недавно завршеном SHack-у, интернационалном такмичењу у програмирању које је одржано у Новом Саду, титулу победника освојио је локални тим „Тим 3“ који чине Наташа Цвијановић (16), Лазар Варагић (16) и Петар Бојанић (17).

ВР АПЛИКАЦИЈА НАМЕЊЕНА ЈЕ ЉУДИМА КОЈИ СУ ВЕЋИНСКИ НЕПОКРЕТНИ


Они су креирали ВР апликацију која људима са тешким инвалидитетом (квадриплегичарима) омогућава управљање машинама и кућним апаратима искључиво – погледом.
„Направили смо апликацију која може да помогне особама са инвалидитетом. Уз нове технологије засноване на праћењу покрета очију отварају се нове могућности. Ствара се могућност да особе које сада не могу да користе кућне апарате, уз помоћ измењене реалности, то чине, јер је све умрежено у ‘паметну кућу’, па ће моћи да користе електронику, да спуштају и подижу ролетне (уколико су моторизоване), да отварају прозор, закључавају врата. Дакле, ради се о мешавини виртуелне и измењене реалности“, каже вођа „Тима 3“ Петар Бојанић за 021.рс.

Наташа, која је у свет програмирања ушла још пре почетка средње школе, објашњава да је апликација намењена за „паметне куће“, односно домаћинства која већ имају оспособљене апарате који су у стању да изврше команду коју одабере корисник.
„Ово је интерфејс између већ оспособљених апарата и особа које би требало да их користе. Међутим, уколико су у питању једноставније функције као што је мењање канала на телевизору, онда није потребна нека већа функционалност од обичног телевизора. У ову апликацију је потребно уложити невероватно много времена и труда, посебно због тога што технологија није у потпуности развијена. На томе би морало да се ради, али и на ‘смарт’ кућама“, додаје Наташа Цвијановић.

Осим много времена, за успех је потребна и опрема, попут рачунара који могу да подрже све задатке, али и хеадсет-ова (уређаји који се стављају на главу) за ВР на којима би могли да раде, а који су нешто скупљи од обичних, „смртних“, како из назива Петар.
На такмичењу у Новом Саду су имали и среће, с обзиром на то да им је компанија ХТЦ изашла у сусрет и обезбедила headset-ове за рад за време надметања. Међутим, нешто квалитетније апарате сада немају, што отежава развитак њихове идеје.

ЦИЉ – БЕСПЛАТНА АПЛИКАЦИЈА

Намера ових младих Новосађана је да њихова апликација једног дана буде бесплатна, јер сматрају да је то исправно.
„Нема смисла да правимо нешто за помоћ људима и онда да то наплаћујемо. Вероватно потпуно бесплатна апликација није реална опција, али је наш циљ да се онда цена спушта што је ниже могуће, како би била што доступнија људима и како би што више њих могло да добије помоћ у овом облику“, додаје Наташа.
Много би ствари требало да се поклопи како би ова апликација била готова у наредних годину дана, поготово уколико се у обзир узме то да су у питању средњошколци. За сада им је неопходна помоћ у виду средстава и опреме, што би новосадска ИТ индустрија могла да им обезбеди.

Извор/Светлопис: BIZLife / Pixabay

Слични чланци